REGISTRUJTE SE NA FORUM FILMOMANIJE

......................................

19.12.2007.

Film kao umjetnost

Jedan moj prijatelj je iz nekog predmeta na faksu pisao esej o filmu kao umjetnosti, i taj esej je dosao do mene. Posto se radi o odlicnoj stvari (neke stvari ne bih ni ja bolje napisao) odlucio sam da i vi morate to procitati, naravno uz njegovu dozvolu (hvala Dzeno). Nekome ce se uciniti predugo, ali vrijedi procitati. Uzivajte.

"
Braća August i Louis Lumiere nisu ni sanjali šta su pokrenuli kada su u pariškom Grand Cafeu prikazali svoj prvi film "Izlazak radnika iz tvornice", 28. decembra 1895. godine. Od tada pa sve do danas film se konstantno razvijao. Prvo je filmski zapis dobio ton, a zatim i boju – tako smo od jednostavnih prikaza brodova na rijeci i izlaska radnika iz fabrike koji su bili crno-bijeli i bez tona došli do spektakularnih prikaza Trojanskog rata, vanzemaljskih napada na Zemlju i sličnih sa ultraskupim specijalnim efektima. Ali ne zavisi od toga hoće li film biti vrhunsko umjetničko djelo, odlična zabava ili samo uzaludno potrošena dva sata. 

Uzmimo definicije filma kao vizualne projekcije u pokretu (najčešće ozvučene) i umjetnosti kao izraza veličine ljudske mašte i kreacije, sposobnosti pojedinca da se uzdigne iznad prostora i vremena u kojem jest, te sagleda stvari očima duše i prema tome ih oblikuje. Očigledno je koliko je jedna od definicija jednostavna a druga komplikovana, pa tako posebnu pažnju moramo obratiti na njeno razumijevanje – kako je umjetnost nešto posebno onda je za njen doživljaj potreban i poseban osjećaj, jer je film, kao i ostali oblici umjetnosti, namijenjen publici. Ako taj osjećaj kod čovjeka izostane, umjetnost gubi svoju formu, postaje bezoblična i nijema u svom nastojanju da išta prenese i obznani. Iz navedenog je lako shvatljivo zašto neke filmove jedni nazivaju smećem a drugi kultom – kod jednih je izostao prijeko potrebni posebni osjećaj. 2001: Odiseja u Svemiru Stanleya Kubricka je samo jedan od primjera – nebrojeni su gledatelji kojima je to najdraži film svih vremena, dok su na drugoj strani mnogi kojima je taj film, najkraće rečeno, dosadan i spor. Ovdje također dolazimo do problema filmskog žanra – Kubrickova Odiseja je SF (Science-Fiction – naučna fantastika), jedan od žanrova gdje ljudska mašta može da dođe do posebnog izražaja, ali ljudima je to besmisleno i dosadno, a neki kažu kako bi i izdržali film da ima akcije. I kada im braća Wachowski "serviraju" prvi dio Matrixa oni nisu zadovoljni jer film pored akcije ima i neku, recimo "filozofsku" notu. Ali, ti i takvi ljudi, ako tvrde da film treba biti zabava i nisu u potpunosti u krivu – i ne samo zato što i takvi "zabava" filmovi mogu biti umjetnička djela. Jer zašto ne bi bilo moguće da je tvorac upravo u tom filmu izrazio svoje viđenje stvari, svoju posebnu viziju za čije razumijevanje je potreban poseban osjećaj, već spomenut u objašnjavanju definicije umjetnosti?

Sa druge strane – ne vrijedi raspravljati o ukusima, kako su to davno rekli Stari Rimljani... Jer jedni vole SF a drugi drame – ali i jedni i drugi moraju makar pokušati shvatiti poruke i u filmovima koji im se ne svide, moraju pokušati u sebi naći taj posebni osjećaj... Naravno da to nije uvijek moguće, nekad ćemo se izgubiti u pokušavanju jer jednostavno nismo na određenom, potrebnom nivou (npr. ne razumijemo likove jer se nismo imali prilike naći u njihovoj situaciji ili ne pripadamo određenom mentalitetu – uzmimo Istok i Zapad kao primjere jer imaju potpuno drugačije poglede na svijet, što ćemo najbolje shvatiti ako zamislimo put i cvijet pokraj njega – Zapadnjak će prići cvijetu, otkinuti ga, pomirisati i nakon 100 metara baciti, a Istočnjak će mu samo prići, pomirisati ga i produžiti), a nekad ćemo se izgubiti u pokušavanju jer jednostavno određena poruka ili ne postoji ili je tvorac filma previše "duboko zakopao". I tada možemo odabrati – da li ćemo film smatrati totalnim promašajem bez ikakve veze sa umjetnošću ili ćemo ga posmatrati kao zabavu, bez isključivanja mogućnosti da je to nekome umjetnost. Nažalost, imamo i krajnosti kada tvorci filmova naprave nešto što nije ni umjetnost a ni zabava nikome (osim njima samima, eventualno) – ali to je danas najviše stvar tržišta koje je prezasićeno. To srećom i pomaže u primjećivanju filmova koji u potpunosti opravdavaju naziv "sedma umjetnost" i njihovih kreatora, tako da su buduće generacije jako sretne što danas imamo jednog Francisa Forda Coppolu, Davida Finchera ili Quentina Tarantina.

Isto kao što možemo reći da u slučaju nedostatka posebnog osjećaja za shvatanje umjetnosti nisu u doslovnom smislu slijepi oni koji ne vide, već oni koji nisu u stanju proširiti svoje vidike i obogatiti svoj duh, također možemo reći da danas poimanje umjetnosti bi trebalo biti izrazito individualno – uživajmo u filmovima i zabavi koju nam pružaju, a gdje prepoznamo umjetnost jednostavno je čuvajmo za sebe i za one koji su je također prepoznali na istim mjestima kao i mi. Neka svako ima svoje favorite među djelima "sedme umjetnosti"." (Tekst pisao: Dzenan)

01.12.2007.

Bug (2006)

Bug je jedno od najvecih sranja koje sam ja ikad gledao i zao mi je svakog covjeka koji je platio kartu za kino ili dao pare u videoteci (ja sam ga skin'o s neta). Bez namjere da ikoga uvrijedim, ali bilo je sahrana koje su bile sadrzajnije i uzbudljivije od ovog pokusaja filma. Ne zelim nista puno pisati o ovome jer ne vrijedi trositi vrijeme, pa cu ja to kratko. Lik koji je jako cudan (puk'o u ratu i poslije jer su navodno vrsili neka ispitivanja na njemu) dodje kod zene koja je konobarica i koja je uspjela izgubiti dijete u superxafsu (da, dobro ste procitali, izgubila ga je poput torbice). Nakon sto lik baci suplju da ne zeli seks (ali ga svejedno dobije, ne znam kako meni ovaj fol jos nikad nije pros'o) i "pokupi" je, pojavljuju se bube. Te bube niko osim njih dvoje ne vidi, i na kraju ce im ta paranoicna glupost doci glave. Zanimljivo je da se film zove "Bug" a da se ne pojavi niti jedna buba u filmu, osim u jednoj sceni kao neki flashback. Pokusaj filma je pun beskrajno dugih i uglavnom besmislenih dijaloga (uz poneki isto tako dosadan monolog). Jedina vrijedna stvar u filmu je skidanje Ashley Judd i to dva puta, mada je skoro svo vrijeme nenasminkana pa je samim tim i poprilicno bezveze. Za kraj, nek' mi niko ne prodaje pricu kako ovaj film ima umjetnicku notu ili neku poentu za koju treba biti pravo pametan da se dokuci. Umjesto toga otvorite oci i pocnite dozivljavati filmove kao zabavu, jer oni su upravo to. Zali Boze protracenih sat i po, tuzno je na sta je William Friedkin spao. (Jux)

Recenzirani filmovi
- 1 Night in Paris
- 12:01
- 12 Angry Men
- 13 Going On 30
- 16 Blocks
- 2001: A Space Oddysey
- 28 Weeks Later
- 300
- 40 Year Old Virgin, The
- Above the Law
- Æon Flux
- After the Sunset
- Airplane!
- Airplane II: The Sequel
- Alien
- Aliens
- Alien³
- Alien: Resurrection
- Alien Terminator
- Alien Vs. Predator
- Alone in the Dark
- American Graffiti
- Amistad
- Arachnophobia
- Army of Darkness
- Attack of the Killer Tomatoes!
- Back to the Future
- Back to the Future 2
- Back to the Future 3
- Bad Taste
- Bandidas
- Barb Wire
- Basket Case
- Basket Case 2
- Batman: Dead End
- Batman: The Movie
- Batman
- Batman Returns
- Batman Forever
- Batman & Robin
- Batman Begins
- Big Trouble in Little China
- Birth
- Black Cadillac
- Blade Runner
- BloodRayne
- Blueberry
- Brokeback Mountain
- Bubba Ho-tep
- Buffy the Vampire Slayer
- Bug
- Cannibal Holocaust
- Chasing Amy
- Clerks.
- Clerks II
- Click
- Cobra
- Commando
- Con Air
- Constant Gardener, The
- Crash
- Creepshow
- Critters
- Crow, The
- Cruel Intentions 2
- Cry_Wolf
- Cube
- Cube Zero
- Dark City
- Darwin Awards, The
- Date Movie
- Da Vinci Code, The
- Dead & Breakfast
- Dead Birds
- Dead End
- Defender, The
- Dellamorte Dellamore
- Descent, The
- Deuce Bigalow: European Gigolo
- Devil's Reject, The
- Dia de la bestia, El
- Diarios de motocicleta
- Dick Tracy
- Die Hard
- Die Hard 2
- Die Hard: With a Vengeance
- Die Hard 4.0
- Dirty Harry
- Dnevnoy dozor
- Doom
- Dr. Dolittle 3
- Dünyayi kurtaran adam
- Eaten Alive
- Edison
- Eight Below
- Emmanuelle
- EMR
- Exorcism of Emily Rose, The
- Experiment, Das
- Eye for an Eye, An
- Fabuleux destin d'Amélie Poulain, Le
- Faculty, The
- Fantastic Four
- Fast and the Furious, The
- Fearless Vampire Killers
- Fear of the Dark
- Feast
- Fever Pitch
- Fifth Element, The
- Final Destination
- Final Destination 3
- Flightplan
- Football Factory, The
- Four Rooms
- Frankenstein (1910)
- Freddy Vs. Jason
- Friends with Money
- Frighteners, The
- Fun with Dick and Jane (2005)
- Game, The
- Gathering, The
- Ghost Watcher 2
- Ghost World
- Ghoulies
- Ginger Snaps
- Girl Next Door, The
- Glengarry Glen Ross
- Goal!
- Godzilla 2000
- Goonies, The
- Graveyard, The
- Green Street Hooligans
- Gridlock'd
- Grosse Pointe Blank
- Half Light
- Hannibal Rising
- Hard-Boiled
- Haute Tension
- Heat
- Heathers
- Heavy Metal
- Hide & Seek
- Hills Have Eyes II, The
- History of the World Part I
- History of Violence, A
- Hitcher, The (2007)
- Hollow Man 2
- Homicide: The Movie
- Hoodwinked
- Hostel
- House
- House of 1000 Corpses
- House of 9
- House of D
- House of Flying Daggers
- House of Sand and Fog
- House of the Dead
- Ice Age
- Ice Harvest, The
- Ichi the Killer
- I. D.
- If Only
- Infernal Affairs
- In the Mouth of Madness
- It
- Jacket, The
- Jacob's Ladder
- Jarhead
- Jeepers Creepers
- Jersey Girl
- Joy Ride
- Just Friends
- Kalifornia
- Killer, The
- King Kong (2005)
- Knocked Up
- Kolya
- Land of the Dead
- Larva
- Last Action Hero
- Last Days
- Legend of Zorro, The
- Liar, Liar
- Ljilja 4-Ever
- Loaded Weapon 1
- Long Weekend, The
- Lord of the Flies (1963)
- Lord of War
- Lost in Translation
- Magnolia
- Maltese Falcon, The
- Man, The
- Manson Family, The
- Masters of the Universe
- Maverick
- Maximum Overdrive
- Mean Machine
- Merchant of Venice, The
- Midnight Run
- Miracle
- Mr. Bean's Holiday
- Munich
- My Life Without Me
- Nekromantik
- Next
- Night of the Living Dead (1990)
- Nochnoy dozor
- North by Northwest
- Not Another Teen Movie
- Nothing
- Number 23, The
- Oldboy
- Omen, The
- Open Water
- Panic Room
- Pet Sematary
- Pitch Black
- Plan 9 from Outer Space
- Platoon
- Prestige, The
- Primer
- Primeval
- Psycho (1960)
- Raising Cain
- Rebound
- Red Eye
- Reservoir Dogs
- Return of the Killer Tomatoes!
- Return of the Living Dead, The
- Ring Around the Rosie
- Rock Star
- Roger Dodger
- Rumor Has It...
- 'Salem's Lot (2004)
- Saw 2
- Scanner Darkly, A
- Scarface
- Serenity
- Se7en
- Shocker
- S1m0ne
- Sin City
- Singles
- Sisters
- Skeleton Key, The
- Sometimes They Come Back
- Sound of Thunder, A
- South Park: Bigger, Longer & Uncut
- Space Cowboys
- Species
- Species 2
- Speed
- Spider-Man 3
- Spirit Trap
- Spring, Summer, Fall, Winter and Spring
- Stay
- Streetcar Named Desire, A
- Striptease
- Syriana
- Tamara
- Team America: World Police
- Texas Chainsaw Massacre (1974)
- Third Wheel, The
- Three to Tango
- Titanic
- Transformers
- True Romance
- Two for the Money
- Undead
- Usual Suspects, The
- Vacancy
- Vertigo
- Voyage dans la lune, Le
- Wanted: Dead or Alive
- Wayne's World
- Weather Man, The
- Wedlock
- We're No Angels
- Whole Nine Yards, The
- Wilderness
- Wishmaster
- Witches of Eastwick, The
- Within the Woods
- Without a Paddle
- Wolf Creek
- Woodsman, The
- Wrong Turn
- X-Men 2
- X-Men: The Last Stand
- Zathura
- Zombie Flesh Eaters/Zombi 2

Domaci filmovi
- 10 minuta
- Bore Lee: U kandzama velegrada
- Dobro ustimani mrtvaci
- Dva sata kvalitetnog TV programa
- Gori vatra
- Grbavica
- Ivkova slava
- Kad porastem bicu Kengur
- Kako je propao Rokenrol
- Karaula
- Ko to tamo peva
- Kod amidze Idriza
- Mi nismo andjeli 1
- Mi nismo andjeli 2
- Mi nismo andjeli 3: Rock & roll uzvraca udarac
- Milan i Enis - Skecevi
- Mrtav 'ladan
- Potera za Srec(k)om
- Sedam i po
- Sivi kamion crvene boje
- Valter brani Sarajevo


D o k u m e n t a r c i

- Fenomen BH fudbala
- Trekkies


P r o f i l i

- Robert de Niro


Soundtrack

- Desperado
- Faculty, The
- South Park: Bigger, Longer & Uncut
- Tarantino Connection, The


O s t a l o

- 25 najskupljih filmova svih vremena
- Blog Resurrection
- Dvije godine Filmomanije
- Fenomen BH filma
- Film kao umjetnost
- Filmofili...
- Filmovi u 2006-oj: Nastavci
- Filmovi u 2006-oj: Remakeovi
- Filmski kliseji 1
- Filmski kliseji 2
- Filmski kliseji 3
- Forum Filmomanije
- Kako je nastala Filmomanija
- Konacno Scorsese
- Novi filmovi
- Oscars 2006: 78th Academy Awards
- Pocelo snimanje novog BH filma
- Sretan nam rodjendan
- Sretni praznici i kraj bloga
- Sve nagrade i nominacije BH filmova
- Uskoro... "Final Destination 3"
- Sretan 1. maj
- Summer in the City (Nema sanse :D)

Filmomanija
<< 12/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Opis bloga

Ukratko o autorima
Jux, Chop Top & Spooky, filmofili, fantomi, ljubitelji horrora, vjeciti studenti... Long live Rock'n'Roll !!!

Linkovi
Filmomanija Forum

IMDB
IMSDB
Rotten Tomatoes
TV raspored
Made of metal

Ukoliko nam zelite pisati mimo bloga, to mozete uciniti na emjay28@bih.net.ba (Jux).
msn account: jux_dreamer@hotmail.com


FILMOMANI
511351