beats by dre cheap

[color=gold][b]Fenomen BH filma[/b][/color]

Fenomen BH filma pocinje 1997. kada iskusni filmas Ademir Kenovic (Kuduz, Ovo malo duse) snima "Savrseni krug", ratnu dramu o pjesniku alkoholicaru cija je porodica napustila Sarajevo, i koji se brine o dvojici djecaka kojima su poginuli roditelji, a koji su se usunjali njemu u stan (Abdulah Sidran je pisao scenarij, i navodno ima dosta autobiografskih detalja).
Poslije "Savrsenog kruga" je trogodisnja pauza, i 2000. se pojavljuju dva filma Faruka Sokolovica, "Tunel" i "Mlijecni put". Ova dva filma nisu bili kvalitetno produkcijski popraceni te i nisu dozivjeli uspjeh, iako se radi o solidnim filmovima. "Tunel" je ratna ljubavna drama a centar desavanja je sarajevski tunel. Dijalozi u filmu su jako slicni onima iz "Ovo malo duse", a jedina stvar vrijedna spomena je scena koja je hommage filmu "Divljak" sa Marlonom Brandom, i ovo je, po meni, najlosiji domaci film. "Mlijecni put" je crna komedija (zanr koji nasi filmasi najvise praktikuju) sa elementima drame. Radnja se vrti oko dva para koji ne mogu napustiti Sarajevo jer su u jednonacionalnim brakovima, te odlucuju da se "izmjesaju" da bi mogli otici iz grada.
I onda dolazi 2001. i "Nicija zemlja", film koji je pokrenuo filmadzije u BiH i prakticno ih natjeraju da snimaju 2-3 filma godisnje (izuzetak 2004.). Prica o "Nicijoj zemlji" je svima poznata. Iako su nasi susjedi i komsije po svaku cijenu pokusavali da dokazu da film nije bosanski, Danis im je svima zacepio usta na dodjeli Oscara. Ovo je prvi film iz BiH koji je dobio Oscara, prvi igrani film sa podrucja bivse Jugoslavije koji je dobio Oscara, i film koji je osvojio 30-ak nagrada (vjerovatno najvise na ovim prostorima, nisam 100% siguran). I sad se rado sjetim "transparenta" u centru Sarajeva, u Titovoj ispod Vjecne vatre, "Jebes zemlju koja Oscara nema!", tipicno bosanski, sukanje zavidnim komsijama. :) I "Nicija zemlja" je tragikomedija i kao osnovnu temu ima rat u BiH. Dva momka, musliman i srbin, nalaze se u rovu na nicijoj zemlji. Sa njima je i treci tip (musliman) koji lezi na mini i "osudjen" je na smrt. Glavna odlika filma su odlicni dijalozi i vrlo dobra gluma.
Kao sto sam rekao, ovo je bila inicijalna kapisla za BH filmase, te se poslije toga u BiH snimaju 2-3 filma godisnje i gotovo svaki osvaja nagrade na raznim festivalima. 2003. imali smo priliku gledati tri domaca filma, "Remake", "Gori vatra" i "Ljeto u zlatnoj dolini".
"Remake" je, barem meni, nas najbolji poslijeratni film. U filmu je uradjena odlicna analogija izmedju dva rata (II Svjetskog i ovog "naseg"), paralelno pratimo dvije skoro identicne price, jedna u kojoj je glavni lik Tarik, i druga, u kojoj je centar price Ahmed, Tarikov otac. Ahmed je imao problema sa ustasama i fasistima, a Tarik sa cetnicima koji su ga drzali zarobljenog na Grbavici. Odlicna prica i odlicna gluma Ermina Brave.
"Gori vatra" je jos jedna tragikomedija. Radnja se desava dvije godine poslije rata u Tesnju, gdje treba doci americki predsjednik Bill Clinton. Mislim da film savrseno prikazuje (trenutnu) politicku situaciju u BiH, odnosno politicare koji bi dali guzice samo da ostanu na svojim polozajima.
"Ljeto u zlatnoj dolini" je film koji je imao ogroman potencijal, ali je upropasten slabom glumom. Film ima vrlo dobru pricu, ali mladi naturscici nisu dorasli filmu, a cak su se i iskusniji glumci uz njih "izgubili", umjesto da im daju neki savjet.
2004. imamo samo jedan film, i to drugo djelo Pjera Zalice, "Kod amidze Idriza", koji se konacno odmakao od ratnih tema. "Kod amidze Idriza" je meni ponajbolji nas film (rame uz rame sa "Remakeom" i "Nicijom zemljom"), jer ko je god zivio u sarajevskoj mahali prepoznace se u ovom filmu.
2005. opet imamo tri filma, "Dobro ustimani mrtvaci" (recenziju mozete procitati ovdje), "Go West" i "Grbavica". "Go West" je film koji je zbog svoje price i svojih likova (homoseksualaca) podigao puno prasine i prije svoje premijere. Ja ga nisam gledao, tako da jos uvijek nemam formirano misljenje o njemu.
I konacno
"Grbavica". Dugo sam se spremao da napisem ovaj tekst, i cekao sam da vidim kako ce film proci na Sundanceu i Berlinaleu. Veceras, poslije osvojenog Zlatnog medvjeda i odlicnog govora Jasmile Zbanic prilikom primanja nagrade, odlucio sam da definitivno napisem ovaj tekst, i mislim da poslije ove nagrade definitivno mozemo govoriti o fenomenu BH filma. Moje je misljenje da se kod nas snimaju "iskreni" filmovi, nema iskrivljivanja istine, te zato nasi filmovi i imaju uspjeha.
"Grbavica" je, barem prema onome sto sam citao, jos jedan takav film, prica o majci koja odgaja dijete nastalo silovanjem. Prvog marta film ce se poceti prikazivati u nasim kinima i definitivno cu ga morati pogledati odmah, bez obzira na "indijance" u kinima.
U 2006-oj nas ocekuje jos nekoliko filmova (trenutno mi pada na pamet samo "Sasvim licno"), te mozemo ocekivati jos neke nagrade, jer su nas Danis, Pjer, Jasmila i ostali vec pomalo razmazili i navikli na to.
Jos jedna interesantna stvar je da su ovi filmovi sto su dobili znacajnije nagrade uglavnom debitantski uratci nasih rezisera, i to je dokaz da nas film ceka blistava buducnost. Oscar, Zlatni medvjed, Zlatni Globus, Srebrni leopard, Felix (za "10 minuta", kratki film Ahmeda Imamovica), nagrada za scenarij u Cannesu, te bezbroj nagrada sa raznih festivala, jos nam samo fale glavne nagrade iz Cannesa i Venezije pa da BiH bude zlatnim slovima upisana u historiju filma. Mozda sam i malo subjektivan, ali je ocito da je BH kinematografija daleko ispred kinematografija nasih komsija, 80-ak nagrada je dovoljan dokaz. Treba svakako spomenuti i odlicne kratke igrane i dokumentarne filmove, koji takodjer osvajaju dosta nagrada sirom svijeta.
Evo i na kraju spisak filmova i rezisera, ukoliko sam nesto izostavio nemojte zamjeriti, previse sam uzbudjen zbog vecerasnje nagrade:
1997 - Savrseni krug (Ademir Kenovic)
2000 - Tunel (Faruk Sokolovic)
2000 - Mlijecni put (Faruk Sokolovic)
2001 - Nicija zemlja (prvi film Danisa Tanovica)
2003 - Remake (prvi film Dine Mustafica)
2003 - Gori vatra (prvi film Pjera Zalice)
2003 - Ljeto u zlatnoj dolini (prvi film Srdjana Vuletica)
2004 - Kod amidze Idriza (Pjer Zalica)
2005 - Dobro ustimani mrtvaci (Benjamin Filipovic)
2005 - Go West (prvi film Ahmeda Imamovica)
2005 - Grbavica (prvi film Jasmile Zbanic) (Jux)

Filmomanija
http://filmomanija.blogger.ba
18/02/2006 23:55