beats by dre cheap

Sve nagrade i nominacije BH filmova

Posto je sinoc jos jedan nas film nagradjen na festivalu, potrudio sam se da napravim popis svih nagrada i nominacija koje su dobili nasi filmovi.
Evo da pocnem sa Nicijom zemljom, 27 nagrada i 13 nominacija u raznim kategorijama (gluma, scenario, rezija, fotografija...). Osvojio je Oscara, Zlatni globus, nagradu za scenario u Cannesu, Cesara (u Parizu), dvije nagrade na Sarajevo Film Festivalu, nagradu europske filmske akademije, nagrade na festivalima u Makedoniji, Motovunu (Hrvatska), Francuskoj, Italiji, Belgiji, Las Vegasu, Los Angelesu, Rotterdamu, San Sebastianu, Sao Paolu, Urugvaju, Cottbusu, Poljskoj, Velikoj Britaniji, te na nekoliko festivala u Americi (High Falls, AFI...).
Ljeto u zlatnoj dolini ima 6 nagrada i jednu nominaciju. "Ljeto" je osvojilo tigra i MovieZone nagradu u Rotterdamu, Zlatnog Irisa u Briselu, dvije nagrade na festivalu u Sofiji (za jos jednu je bio nominovan), te nagradu na Bermuda film festivalu.
Savrseni krug ima 6 nagrada i dvije nominacije. Ovaj film je osvojio nagradu u Cannesu (François Chalais nagrada), dvije nagrade u Tokyju, te po jednu u Parizu, Valladolidu i St. Louisu, a bio je nominovan za dvije nagrade europske filmske akademije.
Gori vatra je osvojio 7 nagrada i za jos tri je bio nominovan. Uzeo je Srebrnog leoparda i jos dvije nagrade u Locarnu, Zlatnu zvijezdu i jos jednu nagradu na festivalu u Marakesu, te nagrade u Sarajevu i Amiensu, a bio je nominovan za Zlatnog leoparda u Locarnu, za Grand Prix na festivalu u Bratislavi, i za otkrice godine europske filmske akademije.
Remake ima jednu nagradu i dvije nominacije. Osvojio je nagradu u Berlinu, a bio je nominovan za Zlatni tulipan u Istanbulu, te na festivalu u Parizu. Ovo je meni nas najbolji film, tako da me iznenadjuje ovaj mali broj nagrada (doduse, ne sjecam se kakav je "festivalski zivot" imao Remake).
Kod amidze Idriza ima dvije nominacije, za Zlatnog Irisa u Briselu, odnosno Zlatnog Alexandera u Solunu.
Go West za sad ima jednu nominaciju iz Montreala.
Grbavica za sad ima tri nagrade i jednu nominaciju. Sve tri nagrade su iz Berlina, najvrjednija je Zlatni medvjed, a nominacija je sa Sundancea.
O filmu Sasvim licno se ne prica puno, ali je i on osvojio jednu nagradu, Veliki pecat za najbolji film regionalne konkurencije na festivalu u Zagrebu.
I konacno, film koji me je i ponukao da uradim ovaj tekst, Nebo iznad krajolika, debitantsko djelo Nenada Djurica. Film je dobio Grand Prix u Sofiji, nagradu zirija, drugu po vrijednosti na festivalu. Kako se navodi u obrazlozenju zirija, nagrada je dodijeljena za originalnost u koncepciji, te da se radi o sjajnom filmu sa snaznim smislom za humor. U filmu glume Aleksandar Seksan, Audrey Hamm, Nada Djurevska, Haris Burina...
Jednostavnom racunicom dolazimo do cifre od 52 nagrade i 25 nominacija na festivalima sirom svijeta, sto je za ovih desetak godina sjajna cifra o kojoj nasi susjedi i komsije mogu samo sanjati. Moj izvor je uglavnom imdb, tako da je moguce da mozda nedostaje neka nagrada sa nekog manjeg festivala, ali su ovdje uglavnom spomenute one najvaznije. Da su nam bogdo fudbaleri ovako efikasni... :D (Jux)

Filmomanija
http://filmomanija.blogger.ba
19/03/2006 20:31